Φυσικοπαθητικές Μέθοδοι

Οι Φυσικοπαθητικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θεραπευτικών μεθόδων για να προάγουν την υγεία.

 Οι Φυσικοπαθητικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θεραπευτικών μεθόδων για να προάγουν την υγεία. Κάποιοι δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν σε συνδυασμό ποικίλες μεθόδους, όπως την ομοιοπαθητική ιατρική, την παραδοσιακή κινεζική ιατρική  (βελονισμό-φυτοθεραπεία), και την βιοσυντονιστική θεραπεία .

Μια τυπική πρώτη επίσκεψη σε φυσικοπαθητικό  γιατρό διαρκεί  τουλάχιστον μια  ώρα καθώς χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος για συζήτηση και εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα φυσικής θεραπείας και αλλαγής κατεύθυνσης του τρόπου ζωής.

Ο Φυσικοπαθητικός επίσης κάνει φυσική εξέταση και βασίζεται σε διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια μαζί με τον ασθενή θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να αποτελείται από ανάπαυση(επαρκή ύπνο), υγιεινή σωστή διατροφή, αποχή από τροφή και  αποτοξίνωση, ελάττωση του σωματικού βάρους,  μείωση του άγχους για ψυχική και διανοητική ισορροπία, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (άσκηση στον καθαρό αέρα και σωστή αναπνοή), επαρκή αλλά όχι υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την απαλλαγή από κάθε είδους βλαπτικές εξαρτήσεις όπως πχ. διακοπή του καπνίσματος. Η φυσικοπαθητική ιατρική είναι η σύγχρονη Ιπποκρατική Ιατρική.

Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η φυσικοπαθητική ιατρική  είναι :

Φυσικοπαθητική Διατροφολογία (Naturopathic Mutrition)

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό τύπο διατροφής που εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του όσο και από τα προβλήματα υγείας που έχει. Η φυσικοπαθητική διατροφολογία χρησιμοποιεί τη διατροφή ως θεραπευτικό μέσο. Η σωστή διατροφή αποτελεί θεμέλιο της φυσικής ιατρικής.

Οι στόχοι της διατροφικής θεραπείας είναι αφενός να αποτοξινώσει τον οργανισμό και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και όλου του σώματος και αφ’ετέρου να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά.

Ένα κοινό πρόβλημα που ο φυσικοπαθητικός καλείται συχνά να επιλύσει είναι αυτό της δυσαπορρόφησης τροφών που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την τοξίνωση στο σώμα. Είναι πλεόν γνωστά τα τεστ δυσανεξίας τροφών, ωστόσο στη φυσικοπαθητική εκτός από το να εντοπίζουμε αυτά τα προβλήματα μπορούμε να επέμβουμε για να μειώσουμε τη πιθανή δυσανεξία που κάποιο άτομο έχει σε συγκεκριμένες τροφές.

Διατροφικά συμπληρώματα, μπορεί να δίνονται αλλά μόνο στις περιπτώσεις που κρίνονται απαραίτητα για την καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς.

Σήμερα υπάρχουν πολύ ακριβείς μεθοδολογίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου ανθρώπου για συμπληρώματα διατροφής.

Νηστεία και Αποτοξίνωση

Βασικά εργαλεία της φυσικής θεραπείας είναι η Νηστεία και η Αποτοξίνωση.

  •  Η Νηστεία είναι μια πολύ παλιά θεραπευτική πρακτική που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής και στους συνεχιστές του έργου του Ιπποκράτη.
  •  Ο Άραβας γιατρός του 11ου αιώνα Abicenna συνιστούσε νηστειοθεραπεία διάρκειας 7 ημερών στους περισσότερους ασθενείς του. Ο μέγας γιατρός Bartholow τη χρησιμοποιούσε ακόμα και για τις πιο σοβαρές ασθένειες.
  •  Η αποτοξινωτική δίαιτα στοχεύει στην αποβολή των τοξικών ουσιών που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα και παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του.
  •  Αποτοξίνωση δεν είναι μόνο η απελευθέρωση του σώματος από τοξικές ουσίες αλλά περιλαμβάνει και την απελευθέρωση από γεωπαθητικό στρες και ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες πάντα σε συνδιασμό με την «ψυχολογική» αποτοξίνωση.
  •  Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων αποτοξίνωσης που η διάρκειά τους ξεκινάει από ήπιες θεραπείες 1-3 ημερών με χρήση φρέσκων χυμών και μπορεί να φτάσει μέχρι και την πλήρη αποχή από τροφή για αρκετές μέρες. Πιο προχωρημένα σχήματα αποτοξίνωσης διαρκούν έως 30 μέρες και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό αποτοξινωτικών μεθόδων.
  •  Στην πραγματικότητα η αποτοξίνωση γίνεται σήμερα εκτός από τις μεθόδους αποτοξινωτικής δίαιτας και νηστείας ταυτόχρονα και με άλλες μεθόδους όπως (μεταξύ άλλων) η βοτανοθεραπεία, η υδροθεραπεία, η ανάπαυση, ο βιοσυντονισμός, ο βελονισμός καθώς και σύγχρονες, γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Ιατρική Βοτανολογία (Herbal Medicine).

Τα φυτά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα.  Οι φυσικοπαθητικοί γιατροί είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι στην φαρμακογνωσία των φυτών, επίσης γνωρίζουν την ιστορική χρήση των φυτών αλλά και τους συγχρόνους φαρμακολογικούς μηχανισμούς τους. Τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα προέρχονται αρχικά από φυτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλές σχολές βοτανοθεραπείας που συνήθως σχετίζονται με τις περιοχές που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά. Οι ρίζες όμως όλων αυτών των σχολών προέρχονται από τις παραδοσιακές ιατρικές που αναπτύχθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα και Ινδία.

– Η υδροθεραπεία, ορίζεται ως η χρήση του νερού σε οποιοδήποτε μορφή του, (ζεστό, κρύο νερό, ατμός, κτλ) με διαφόρους μεθόδους εφαρμογής για τη διατήρηση της υγείας ή θεραπείας  των παθήσεων, (υποκλυσμοί, ιαματικά λουτρά, υδρομασάζ, κομπρέσες, σάουνα, ατμόλουτρα κτλ).  Είναι μια από της αρχαιότερες μεθόδους θεραπείας.  Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη ως θεραπευτικό μέσο στα αρχαία Ελληνικά Ασκληπιεία καθώς και στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά λουτρά όπως και στα ανατολίτικα Χαμάμ.

  • Θεραπευτικό Μασάζ

Το μασάζ είναι η θεραπευτική μάλαξη των επιφανειακών και βαθύτερων στρωμάτων των μυών και του συνδετικού ιστού χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

Στόχος του είναι η χαλάρωση, η επούλωση, η ευεξία, όπως και η  αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της νευρικής ενέργειας και των υγρών του σώματος (αίματος, λέμφου), μια διαδικασία που έχει σαν επακόλουθο την αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού και την προώθηση της Φυσικής Ανοσοποίησης. Το μασάζ είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές και απότελεί ένα από τα βασικά εργαλεία του θεραπευτή στην προσπάθειά του για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας του ασθενούς.

Σήμερα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τύπων μασάζ που μπορεί να χρησιμοποιούνται είτε μόνο τους, είτε συνδιαστικά στη θεραπευτική διαδικασία. Πιο γνωστά είναι το Σουηδικό, το Λεμφικό, το Ταιλανδέζικο, το Deep Tissue Massage, το Αγιουρβεδικό, το Trigger Point και το κινεζικό Tuina. O Φυσικοπαθητικός εκπαιδεύεται σε περισσότερα από ένα είδη μασάζ.

  • Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική είναι μια μορφή ιατρικής η οποία χρησιμοποιεί εξαιρετικά αραιωμένα διαλύματα ουσιών κατάλληλα προετοιμασμένα (δυναμοποιημένα) προκειμένου να θεραπεύσει ασθένειες.

Σαν πρακτική είναι απαράμιλλη στην ικανότητα της να επηρεάζει τους ανθρώπους σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο χωρίς παράλληλα να παρουσιάζουν παρενέργειες όπως συμβαίνει με τα συμβατικά φάρμακα.

  • Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμός

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (Traditional Chinese medicine (TCM)) είναι μια μοντέρνα εκδοχή της αρχαίας Κινεζικής Ιατρικής. Οι πρακτικές της TCM περιλαμβάνουν διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους όπως είναι η Κινεζική Βοτανοθεραπεία, ο Βελονισμός, το Μασάζ, αλλά και το Qigong.

Η TCM βασίζεται σε ένα αριθμό αρχών όπως είναι η θεωρία των Yin-yang, τα Πέντε Βασικά Στοιχεία, οι Ενεργειακοί Μεσημβρινοί του Σώματος και η θεωρία οργάνων Zang Fu. Η διάγνωση και η θεραπεία γίνεται με τη χρήση αυτών των αρχών.

Ο Βελονισμός είναι μια κύρια θεραπευτική μέθοδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής για να “ξεμπλοκάρεται” το Τσι (chi ή qi) με την διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισορροπηθούν οι αντίθετες δυνάμεις του γιν και του γιάνγκ (yin-yang).

Κατά την Κινέζικη Ιατρική το Τσι είναι μια ενέργεια που περιβάλει όλα τα πράγματα. Πιστεύεται οτι ρέει μέσα στο σώμα πάνω σε 14 οδούς που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν το γιν και το γιάν βρίσκονται σε αρμονία τότε το τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, υπάρχει μια παρακώλυση του τσι σε ένα ή περισσότερους μεσημβρινούς.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 Βελονιστικά σημεία. Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα για περισσότερα από 2500 χρόνια. Σήμερα οι βελόνες συστρέφονται, ζεσταίνονται ή ακόμα διεγείρονται με ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, υπέρηχους ή φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Λοιπές Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη Φυσικοπαθητική είναι :

Αλατα Σούσλερ

Αρωματοθεραπεία

Ayurveda

Βιοσυντονισμός

Ιριδολογία

Μαγνητοθεραπεία

Μασάζ

Μουσικοθεραπεία

Ομοτοξικολογία

Οστεοπαθητική

Ρέικι και λοιπές μέθοδοι της ‘Ενεργειακής Ιατρικής’

  • Σιάτσου & Ρεφλεξολογία
  • Σου Τζοκ
  • Φυσική Μαιευτική
  • Χειροπρακτική

Για τα συστήματα αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.